Costa del Sol | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Het weer aan de Costa del Sol

De Costa del Sol heeft een warm mediterraan klimaat. Het klimaat van de Costa del Sol wordt hoofdzakelijk bepaald door de zuidelijke ligging van de Costa en door de Middellandse Zee. De zomermaanden zijn er warm, heet en droog terwijl de winters er een stuk koeler en natter zijn. Door de invloed van de Middellandse Zee en door de zuidelijk ligging van de Costa del Sol is de kans op echt winters weer hier minimaal. Sneeuw en vorst komen alleen in extreme gevallen voor in dit deel van Spanje en als ze er voorkomen alleen in de hoger gelegen delen die wat verder landinwaarts liggen. Wel kan het kwik er in de zomermaanden behoorlijk oplopen. Temperaturen van veertig graden en meer komen aan de Costa del Sol ieder jaar voor. Deze hoge temperaturen worden vaak veroorzaakt door de Terral, een zuidwestelijke fhnwind. Op de dagen dat de Costa del Sol onder de invloed van deze wind staat kan het erg onbehagelijk zijn. Op de andere dagen van het jaar zorgt de altijd aanwezige zeewind er juist voor dat de temperaturen aan de Costa del Sol wat getemperd worden.

Costa del Sol bezienswaardigheden

De Costa del Sol is een leuke streek aan de Spaanse zuidkust vol gezellige badplaatsen en leuke bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Costa del Sol samengesteld:
Costa del Sol bezienswaardigheden top 10

Zomervakantie

De zomermaanden zijn de drukste periode aan de Costa del Sol. Dit is niet zo gek aangezien de meeste mensen in deze periode op vakantie gaan. Aan de Costa del Sol ben je in deze periode gegarandeerd van goed zomerweer met temperaturen die gedurende de hele zomerperiode rond de dertig graden Celsius liggen. Uitstekend weer dus om te genieten van een welverdiende zon-, zee- en strandvakantie. Lekker is het dat onder de invloed van de zo goed als altijd aanwezige zeewind het in de avond en nacht afkoelt tot net iets boven de twintig graden Celsius. Nog niet zo fris dat je een trui of een jas nodig zal hebben, maar wel koel genoeg om geen last te hebben van de warmte. Alleen als er een hittegolf in het gebied heerst is het er niet aangenaam zijn en kan het kwik er met gemakt richting de veertig graden Celsius stijgen. Op deze dagen doe je er verstandig aan om een koele schaduwrijke plaats op te zoeken. Het liefst in de buurt van de Middellandse Zee zodat je af en toe een verkoelende duik kunt nemen. Vergeet niet jezelf goed in te smeren met een zonnebrand.

Overwinteren aan de Costa del Sol

De Costa del Sol en omstreken zijn n van de weinige plaatsen op het Europese vaste land waar je goed kunt overwinteren. De gemiddelde dagtemperaturen liggen er in de winterperiode net iets onder de twintig graden Celsius wat de regio erg geschikt maakt. Het enige nadeel van overwinteren aan de Costa del Sol is dat de temperatuur in de avond en nacht behoorlijk zal zakken en dat de kans langdurige neerslag er hoog is. Ondanks dit is de Costa de Sol nog steeds voor veel mensen een geliefde plaats om te overwinteren of om even de winterzon op te zoeken. Op de warmere winterdagen kun je zelfs op het strand van een uitbundig schijnend zonnetje genieten. Op de meeste dagen is het mogelijk om buiten op het terras te lunchen en een kopje koffie te drinken.

Neerslag

De meeste neerslag aan de Costa del Sol valt in de winterperiode. Normaal gesproken zijn november, december en januari de natste maanden van het jaar. De gemiddelde neerslag in deze periode ligt behoorlijk hoog. Gemiddeld valt er in deze periode per maande ongeveer 120 millimeter aan neerslag. Ter vergelijking in Nederland en Belge in deze periode ligt dit gemiddelde onder de 100 millimeter per maand.
De zomermaanden daarentegen zijn er droog en dan met name de maanden mei, juni, juli en augustus. In deze periode is langdurige neerslag uitzonderlijk.

Weersextremen

Door de invloed van de Middellandse Zee op het klimaat van de Costa del Sol komen er hier zo goed als geen weersextremen voor. De enige weersextremen die er zo goed als ieder jaar voorkomen, en kun je dan nog wel van extremen spreken, zijn hittegolven. Tijdens deze extreem warme periodes gaat het kwik richting de veertig graden Celsius en soms zelfs erboven. Deze hittegolven ontstaan vaak door de Terralwind. Deze extreem warme en droge wind neemt warme droge lucht mee uit Afrika naar de Costa del Sol. Het is de combinatie van de warme droge wind en de vele zonne-uren die de hittegolven veroorzaken. De verkoelende werking van de Middellandse Zee is er door de Terralwind tot een minimum gereduceerd. Alleen de Middellandse Zee zelf of een zwembad kan dan nog voor de broodnodige verkoeling zorgen.

Klimaattabel Costa del Sol

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum
temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 16 C 8 C 5 uur 12 dagen 104 mm 16 C
februari 17 C 9 C 6 uur 11 dagen 69 mm 15 C
maart 19 C 10 C 7 uur 9 dagen 62 mm 16 C
april 21 C 11 C 8 uur 8 dagen 43 mm 16 C
mei 24 C 14 C 9 uur 4 dagen 21 mm 17 C
juni 27 C 17 C 11 uur 2 dagen 6 mm 20 C
juli 30 C 20 C 11 uur 1 dagen 1 mm 22 C
augustus 30 C 21 C 10 uur 1 dagen 7 mm 22 C
september 27 C 18 C 8 uur 3 dagen 18 mm 22 C
oktober 23 C 15 C 7 uur 8 dagen 61 mm 20 C
november 19 C 12 C 5 uur 11 dagen 108 mm 18 C
december 16 C 9 C 5 uur 12 dagen 102 mm 17 C
Met dank aan klimaatinfo.nl - d Nederlandse klimaatsite

Bovenstaande klimaattabel bevat gemiddelde langjarige gemiddeldes die als een gemiddelde voor de Costa del Sol gezien kunnen worden. Lokaal kunnen er afwijkingen voorkomen. Via de Costa del Sol pagina op klimaatinfo.nl kun je de klimaatgegevens van een aantal individuele plaatsen aan de Costa del Sol bekijken.

Beste reisperiode

Er is eigenlijk geen slechte periode om een bezoek te brengen aan de Costa del Sol. Het gehele jaar zijn hier wel toeristen te vinden. Ieder jaargetijde heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meeste toeristen zijn er te vinden in de zomermaanden, maar ook in de winterperiode zijn de boulevards en terrassen gevuld met toeristen die de zon op komen zoeken. In de wintermaanden heb je er een vergrote kans op langdurige neerslag en in de zomerperiode heb je er kans op hittegolven.
De zomermaanden zijn er gereserveerd voor zon-, zee- en strandvakanties. De temperaturen liggen er in deze periode zo hoog dat het eigenlijk niet te doen is om veel van de Costa del Sol en zijn omgeving te gaan zien. In de winterperiode kan dit wel vrij gemakkelijk, maar kan de regen roet in het eten gooien. Wil je meer van de Costa en de directe omgeving zien zonder een verhoogde kans op neerslag breng dan een bezoek in het voor- of najaar. Tijdens deze maanden is de gemiddelde dagtemperatuur al erg aangenaam.

Meer info over de Costa del Sol

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Costa del Sol:
Malaga voor beginners

Costa del Sol weer & klimaat
Costa del Sol zonkalender

alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy