Costa del Sol | steden & dorpen | bezienswaardigheden | vakantie | vervoer | reisinformatie | weer & beste reisperiode | links

Vakantie aan de Costa del Sol

De Costa del Sol behoort al vele jaren tot de populairste vakantiebestemmingen voor Nederlanders en Belgen. Dit heeft natuurlijk alles te maken met het uitstekende klimaat dat in deel van Spanje heerst, het heerlijk eten, de prachtige stranden en de vele bezienswaardigheden die er in de buurt van deze bijzondere kuststrook te vinden zijn.
De verschillende bestemmingen aan de Costa del sol trekken allemaal hun eigen soort publiek. Zo is ‘the rich and famous’ te vinden in de buurt van Puerto Banus en staat Marbella bekend als de mondaine badplaats van deze streek. De andere delen van de Costa del Sol zijn hoofdzakelijk ingenomen door zonaanbidders die een groot deel van hun vakantie doorbrengen op één van de prachtige stranden die in deze streek te vinden zijn.

Costa del Sol bezienswaardigheden

De Costa del Sol is een leuke streek aan de Spaanse zuidkust vol gezellige badplaatsen en leuke bezienswaardigheden.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft een top tien voor Costa del Sol samengesteld:
Costa del Sol bezienswaardigheden top 10

Zon-, zee- en strandvakantie

De Costa del Sol is al sinds de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw één van de populairste en drukstbezochte vakantiebestemmingen in Spanje. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de 300 dagen zonneschijn die er ieder jaar voorkomen. De Costa del Sol behoort hiermee tot de meest zonzekere bestemmingen van Europa. Was het de Zangeres Zonder naam die al in 1975 zong dat haar hart hier al op hol sloeg aan de Costa del Sol. Als je eenmaal in deze kuststreek bent geweest dan weet je waarom.
Langs de gehele Costa del Sol zijn er prachtige stranden te vinden waar je heerlijk kunt genieten van de Spaanse zon. Op de meest toeristische plaatsen zijn de stranden te vinden aan de boulevards met daarachter gelijk de hotels en de terrassen. Deze combinatie is voor veel mensen één van de belangrijkste redenen om hun vakantie aan de Costa del Sol te vieren.
De zeetemperatuur is, zeker in de zomermaanden erg aangenaam met temperaturen die net boven de twintig graden Celsius liggen. Een duik in de Middellandse Zee kan op de warmst dagen van het jaar voor de nodige verkoeling zorgen.

Eten en drinken

Aan de Costa del Sol zijn her en der enkele duizenden restaurants en bars te vinden waar je het gehele jaar door heerlijk kunt eten en drinken. De meeste restaurants in dit deel van Spanje voeren een authentieke Analogische kaart met veel bekende lokale gerechten aangevuld met de bekendste Spaanse tapas en schotels. Opvallend is dat de prijzen er erg laag liggen in vergelijking met Nederland. Bij de meeste restaurants kun je al voor een paar tientjes heerlijk uitgebreid eten en drinken. De beste restaurants zijn in de meeste gevallen te vinden in de buurt van de boulevards of in de straten erachter. Is de Spaanse keuken niet aan jou besteed dan zijn er genoeg alternatieven te vinden.
Tijdens onze reis door de Costa del Sol hadden de verschillende restaurants aan het strand gevangen verse vissen, die a la minute boven een knisperende barbecue werden geroosterd, de voorkeur.
Er worden in de directe omgeving van de Costa del Sol verschillende goede wijnen geproduceerd. Iets verder weg aan de andere kant van Andalusië is de ‘sherry driehoek’ te vinden. Dit is de enige plaats ter wereld waar deze versterkte wijn geproduceerd mag worden.

Golfen

De Costa del Sol en dan met name Marbella staat bekend als één van de mooiste en bekendste golfgebieden ter wereld. De banen die in de buurt van deze stad te vinden zijn behoren tot de absolute wereldtop. Jaarlijks worden er op de banen in de buurt van Marbella meerdere grote internationale toernooien gehouden en komen er golftoeristen vanuit de hele wereld om op deze banen te mogen spelen. Ook vanuit Nederland zijn er meerdere gespecialiseerde reisbureaus te vinden die golfvakanties aanbieden. In de meeste gevallen verblijf je dan in de buurt van Marbella op een golfresort en speel je op enkele banen in de buurt van deze stad. De gespecialiseerde reizen zijn in de meeste gevallen inclusief vervoer en greenfees.

Winkelen

Wie van winkelen houdt zal aan de Costa del Sol niets te kort komen. Verblijf je in één van de vele badplaatsen in de regio dan zijn in de meeste gevallen het merendeel van te winkels te vinden in de buurt van de boulevard en in het historische centrum va een stad. Aan de boulevards zijn de meer toeristische winkels te vinden en in de historische centra de boetieks en de meer gespecialiseerde winkels. Wil je echter een hele dag gaan shoppen dan is er aan de Costa del Sol maar één plaats waar je echt goed terecht kunt en dat is de stad Malaga. In deze stad zijn meerdere grote overdekte winkelcentra te vinden en in de historische binnenstad zijn alle grote internationale merken ter wereld te vinden. Vul dit aan met allerlei leuke kleine boetieks en typische Spaanse curiosawinkeltjes en je hebt een ideale shoppingdag. De verschillende winkelcentra in en om Malaga zijn perfect voor als het weer wat tegenzit. De bekendste zijn ‘Centro Comercial Larios’, ‘Centro Comercial’, ‘Malaga Plaza’ en ‘Muelle Uno’.

Excursies

Wil je meer zien van de directe omgeving van de Costa de Sol dan zijn er behoorlijk wat mogelijkheden. Voor de meeste moet je echter wel wat verder rijden of enkele uren op een boot zitten. We hebben de in onze ogen leukste en meest ondernomen excursies verzameld.

- De Witte dorpen van Andalusië
Iets wat je gezien moet hebben als je aan de Costa del Sol op vakantie bent dat zijn de witte dorpen van Andalusië. In de binnenlanden van de deze streek zijn er enkele tientallen van deze typische witte dorpen te vinden. Met name de ligging van deze dorpen in combinatie met de kleur maakt deze dorpen bijzonder. In de dorpen zelf zijn vaak nog prachtige marktpleinen, oude stadmuren, resten van de Moorse overheersing en andere prachtige bezienswaardigheden te vinden. Een van onze favoriete dorpen is Setenil de las Bodegas. Dit dorp is gedeeltelijk gebouwd in de rotsen.
- Tarifa
Tarifa is de meest zuidelijk gelegen stad op het vaste land van Spanje. De stad is met name geliefd bij windsurfers en kitesurfers. De constante wind vanaf de Atlantische Oceaan maakt deze stad de beste surfspot van Europa. Vanuit Tarifa kun je met helder weer Afrika zien liggen. Er vertrekken met regelmaat veerdiensten naar Marokko. Tarifa ligt niet aan de Costa del Sol, maar aan de ‘Costa del Luz’. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden in de stad is het ‘Kasteel van Tarifa’.
- Granada
De stad Granada ligt op één tot twee uur rijden van de Costa del Sol, maar behoort toch tot de populairste dagtochtjes voor toeristen die aan de Costa del Sol verblijven. De stad is met name populair omdat de belangrijkste attractie van Spanje ‘het Alhambra’ in deze stad ligt. Dit middeleeuwse Moorse Paleis is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Om het Alhambra te kunnen bezoeken moet je ver van tevoren reserveren; soms wel enkele maanden.
Andere bezienswaardigheden in Granada zijn, de wijk ‘Albaicin’, de ‘Arabische badhuizen’, de ‘kathedraal van Granada’ en ‘het paleis de Generalife’.
- Gibraltar
Gibraltar is een Brits overzees gebied dat op iets meer dan een uur rijden van de Costa del Sol ligt. Het overzeese gebied is slechts 6,8 kilometer groot en er wonen bijna 30.000 mensen. Dit overzeese gebied werd in het begin van de 18e eeuw door de Britten en de Nederlanders op Spanje veroverd en werd tijdens de ‘Vrede van Utrecht’ voor eeuwig overgedragen aan Groot-Brittannië. Je betaalt er met de pond en de voertaal is er Engels, maar er wordt niet links gereden. Wel wordt de enige weg in en uit Gibraltar met enige regelmaat afgezet omdat er een vliegtuig moet landen. De rots van Gibraltar is ook bekend om de berberapen die er wonen. Let wel op want deze zijn erg brutaal en zijn er zo met je tas vandoor.
- Antequera
De stad Antequera ligt ongeveer 50 kilometer ten westen van de Costa del Sol. Het is met name de ligging van de stad aan de voet van een bergketen die veel toeristen naar de stad lokt. In de stad zijn er tal van bezienswaardigheden zoals een Moors kasteel en de resten van een oude stadsmuur te vinden. Ook de 16e- en 18e-eeuwse kerk in de stad behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden.
- Cabo de Gata
Cabo de Gata is het grootste beschermde natuurgebied van de regio Andalusië. Het is te vinden in de provincie Almeria. Dit bijzondere rotsachtige landschap is uniek in Europa en daarom op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst. Het zijn met name de vreemd gevormde vulkanische bergen die een bezoek aan de ‘Cabo de Gata’ uniek maken
- Afrika
Wist je dat ja vanuit verschillende plaatsen aan de Costa del Sol met de boot naar Afrika kunt reizen. In slechts 4 uurtjes vaar ja vanuit de Costa del Sol naar de Spaanse exclave Melilla in Marokko of naar Marokko zelf. Heb je geen zin om zo lang op de boot te zitten kunt je eerst naar Tarifa rijden en hier op de boot stappen. Dit scheelt enkele uren op de ferry.

Meer info over de Costa del Sol

De volgende sites bieden goede tips en informatie over de Costa del Sol:
Malaga voor beginners

Costa del Sol weer & klimaat
Costa del Sol zonkalender

© alle rechten voorbehouden - Mediajam i.s.m. Silver Media - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy