Reizen naar de Costa del Sol

Een groot deel van de toeristen die voor een vakantie naar de Costa del Sol afreizen, komen met het vliegtuig. Wil je echter meer van de omgeving van de Costa del sol zien dan is een auto wel zo handig. Je kunt met de auto richting de Costa del Sol rijden, maar je kunt er ter plaatse ook eentje huren. Natuurlijk zijn er ook verschillende vormen van openbaar vervoer mogelijk om jezelf voort te bewegen. Zo rijden er naar zo goed als in ieder dorp aan de Costa del Sol en naar de dorpen in de directe omgeving van Costa del Sol wel bussen en hebben een aantal grotere plaatsen treinstations. De kuststrook van de Costa del Sol leent zich ook perfect voor korte of lange fietstochten. Wil je echter het binnenland gaan verkennen dan moet je wel over stevige kuitspieren beschikken aangezien je dan behoorlijk wat hoogtemeters zal moeten overwinnen.


Vliegen

Malaga-Costa del Sol Airport behoort tot de grootste en drukste vliegvelden van Spanje. Qua aantallen moet het alleen de vliegvelden van Madrid, Barcelona en Mallorca voor zich laten. Malaga airport is het belangrijkste vliegveld van de Costa del Sol. Het vliegveld ligt op ongeveer acht kilometer van de stad Malaga vandaan. Het is een groot modern vliegveld dat van alle gemakken voorzien is. In de centrale hal zijn er behoorlijk wat winkeltjes en eetgelegenheden te vinden.

Een vlucht van Schiphol Airport naar Malaga Airport zal ongeveer 2,5 tot 3 uur in beslag nemen. Luchtvaartmaatschappijen die vanuit Nederland naar Malaga vliegen zijn onder andere Transavia, Ryanair, TUI en Vueling. Omdat Spanje één van de schengenlanden is zal de paspoort- en douanecontrole niet lang in beslag nemen.

Vind de goedkoopste tickets naar Malaga op Transavia.nl

Transfers

Er zijn verschillende manieren om vanaf het vliegveld naar je vakantiebestemming te reizen. De makkelijkste manier is natuurlijk met een taxi of een huurauto, maar dit is in veel gevallen ook een redelijk dure optie. Goedkoper is het om als je naar Malaga reist de metro te nemen of de trein als je naar een plaats moet ten zuiden van het vliegveld wilt. Vanaf het vliegveld vertrekken er ook bussen naar alle plaatsen aan de Costa del Sol.
Hiervoor moet je dan soms wel één of twee keer overstappen.

Huurauto

Kom je met het vliegtuig naar de Costa del Sol dan is het wel zo handig om over een auto te beschikken. Er is aan de Costa del Sol namelijk behoorlijk wat te ontdekken. Als je meer van de achterlanden en omliggende dorpen wilt zien of een dagje Malaga of Gibraltar wilt doen, dan is een auto wel zo handig. Op het vliegveld van Malaga zijn er meerdere verhuurbedrijven te vinden waar je ter plaatse of van tevoren een auto kunt huren. Natuurlijk zijn er in de verschillende plaatsen en dorpen aan de Costa del Sol genoeg autoverhuurbedrijven te vinden waar je voor één of meerdere dagen auto’s in alle soorten en maten kunt huren. Zelf hebben we goede ervaringen met SunnyCars, bij dit autoverhuurbedrijf ben je verzekerd van een all-in prijs en kom je achteraf niet voor verassingen te staan

Met de auto

Veel toeristen komen in de zomermaanden met de auto naar de Costa del Sol. De afstand die je hiervoor af moet leggen is ongeveer 2250 kilometer. Dit is natuurlijk afhankelijk van het vertrek- en eindpunt. Een reis waar je als je non-stop door zou rijden ongeveer 22 uur over zal doen. Dit is natuurlijk niet haalbaar. Normaal gesproken zal je ongeveer twee dagen aan het rijden zijn voordat je de Costa del Sol bereikt hebt.
De wegen aan de Costa del sol zijn goed maar het kan er in de zomermaanden erg druk zijn waardoor je met regelmaat in de file terecht kunt komen. Gelukkig biedt de recentelijk aangelegde tolweg hier uitkomst op.

Trein

Het is goed te doen om met de trein naar de Costa del Sol af te reizen. Deze reis zal, als alle overstappen goed in elkaar overlopen ongeveer 18 uur duren. Reis je vanaf Amsterdam of Rotterdam, dan hoef je slechts vier keer over te stappen waarvan tweemaal in Parijs. Vanaf Parijs neem je de sneltrein naar Barcelona, in Barcelona pak je de trein naar Madrid om vervolgens de trein naar Malaga te nemen. Vanuit Malaga kun je met de lokale spoorwegen doorreizen naar Fuengirola, Torremolinos en Benalmadena.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer en dan met name het busvervoer aan de Costa del Sol is goed geregeld. Alle plaatsen aan de Costa del sol zijn goed bereikbaar met de bus. Het grote centrale busstation is te vinden in Malaga. De busdiensten naar de plaatsen ten zuiden van Malaga worden verzorg door Avenza. De plaatsen ten oosten van Malaga worden door Alsa verzorgd. In Malaga zijn er ook meerdere metrolijnen te vinden de belangrijkste verbindt de historische binnenstad met het vliegveld van Malaga. Deze metrolijnen zijn nog in aanbouw. Op de langere termijn moeten er vier tot zes metrolijnen in de stad komen.

Wandelen

De boulevards van de Costa del Sol maar ook de directe omgeving van deze kuststreek lenen zich perfect voor korte en lange wandelingen. Natuurlijk is het leuk om in één van de grotere plaatsen aan de Costa op één van de boulevards te flaneren. Deze boulevards zijn op sommige plaatsen enkele kilometerslang zodat je er leuke en lange wandelingen kunt maken. Wil je echter meer van de omgeving van de Costa del Sol zien; ga dan in de binnenlanden wandelen. Er zijn meerdere grote en kleine wandeltochten te vinden in de directe omgeving van de verschillende plaatsen en steden aan de Costa. Als je een langere wandeling gaat maken zorg dan wel voor goed schoeisel en voldoende eten en drinken voor onderweg.Veerboten

Het is mogelijk om vanuit verschillende plaatsen aan de Costa del Sol en enkele plaatsen in de omgeving van deze streek de ferry naar één van de Spaanse exclaves in Marokko te nemen of naar Marokko zelf te varen. Afhankelijk van je opstapplaats zal de overtocht ergens tussen de 40 minuten en de 1 uur duren. Het is verstandig om deze overtochten op voorhand te boeken aangezien het er in de zomerperiode behoorlijk druk kan zijn.

Fietsen

In de meeste toeristische badplaatsen aan de Costa del Sol heb je de mogelijkheid om fietsen te huren. Dit kan voor enkele uren of meerdere dagen. Dit is een leuke manier om de Costa del Sol te ontdekken. Met name de verschillende boulevards zijn erg leuk om af te fietsen. Zo kun je vanuit Marbella over de boulevard naar Puerto Banus fietsen of vanuit Malaga naar één van de andere badplaatsen in de buurt van de stad. Ben je echter van plan om de binnenlanden in te gaan, zorg er dan voor dat je een fiets met voldoende versnellingen huurt en dat je zelf over een goede fietsconditie beschikt. De eerste kilometers gaan namelijk behoorlijk stijl naar boven en onderweg zal je behoorlijk wat hoogtemeters moeten overwinnen.