Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor de Costa del Sol op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Costa del Sol vind je terug op de vele Costa del Sol en Andalusië sites die je op het internet vindt. Een goede reisgids over Malaga of de regio Andalusië kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.Alarmnummer

Het algemene noodnummer in Costa del Sol is als de meeste plaatsen in Europa 112.

Douane

Spanje behoort net als Nederland tot de Schengenlanden. Het Schengenverdrag houdt in dat inwoners van alle Schengenlanden vrij mogen reizen binnen de verschillende Schengenlanden. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart. Dit geldt sinds enkele jaren ook voor kinderen, zij moeten in het bezit zijn van een eigen identiteitsbewijs . Bezoekers die niet uit een Schengenland komen kunnen een visum voor maximaal drie maanden aanvragen.

Drinkwater

Het leidingwater in Costa del Sol is veilig om te drinken. De smaak is minder neutraal dan dat van mineraalwater, waardoor de meeste toeristen kiezen voor mineraalwater uit fles in plaats van kraanwater. Het kan natuurlijk wel gebruikt worden om mee te koken of tanden mee te poetsen.

Drugs

Het gebruiken, bezitten, kopen en invoeren van alle soorten drugs is verboden aan de Costa del Sol.

Elektriciteit

Als je naar Costa del Sol reist heb je geen reisstekker of adapter nodig. De stekkers van ‘Nederlandse’ apparaten passen als het goed is zonder enige problemen in de stopcontacten die je aan de Costa del Sol tegenkomt. Het voltage is gelijk aan dat van Nederland.

Feestdagen

Voor De Costa del Sol staan er ieder jaar een aantal feesten en feestdagen op de kalender. Winkels, musea en bezienswaardigheden zijn meestal gesloten tijdens feestdagen. Dit verschilt echter wel per winkel en per feestdag. Zo zullen veel van de winkels, musea en pretparken in de zomerperiode ook tijdens de feestdagen gewoon hun deuren geopend hebben. Het is dan ook verstandig om dit van tevoren goed te controleren zodat je nooit onverwachts voor een gesloten deur zal staan.

Nationale feestdagen
1 januari – Nieuwjaar
6 januari – Driekoningen
28 februari – Día de Andalucía
1 mei – Dag van de Arbeid
15 augustus – Maria Hemelvaart
12 oktober – Nationale feestdag vanwege de ontdekking van Amerika
1 november – Allerheiligen
6 december – Dag van de Grondwet
8 december – De onbevlekte ontvangenis van Maria
25 december – Kerstmis

Variabele feestdagen (nationaal):
In maart of april worden Witte Donderdag, Goede Vrijdag (Semana Santa) en Pasen (twee dagen) gevierd. In april wordt het Feria de Abril gevierd.

Fooien

Een fooi van tien procent is gebruikelijk in restaurants en bars aan de Costa del Sol. Het geven van fooi is iets persoonlijks, maar men is Spanje wel gewend om fooi te krijgen. De hoogte van de fooi kun je natuurlijk af laten hangen van de kwaliteit van de service en het eten en drinken. Normaalgesproken geef je een ober of serveerster 5 tot 10 procent van het totaal van de rekening.

Geld

Net als in Nederland en in de rest van Spanje betaal je hier met de Euro. Er zijn door heel Malaga heen meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je met je Nederlandse bankpas terecht kan, mits je pas hiervoor geschikt is.
Bij de meeste winkels en restaurants kun je gewoon met je Nederlandse pinpas betalen en worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Dit is echter niet overal het geval dus zorg dat je enkele contanten op zak hebt.

Internet / Wi-Fi

Wie kan tegenwoordig nog zonder internet op reis. Je kunt natuurlijk gebruik maken van mobiel internet op je telefoon, maar vanwege de kosten is het vaak interessanter om gebruik te maken van gratis Wi-Fi netwerken. Die zijn er aan de Costa del Sol genoeg te vinden. Veel restaurants en bars bieden gratis draadloos internet aan. In hotels kun je tegenwoordig vrijwel altijd gebruik maken van draadloos internet, al dan niet betaald.

Taal

Aan de Costa del Sol is Spaans de officiële taal. Houd er rekening mee dat het Spaans hier met een sterk accent gesproken wordt. Wie een beetje Spaans spreekt die zou zich zomaar in het lokale dialect kunnen verslikken. Met Engels kom je over het algemeen ook ver in Malaga, al hebben we zelf gemerkt dat niet iedereen Engels spreekt. Dit geldt met name voor taxichauffeurs en op plekken waar wat minder buitenlandse toeristen komen. Opvallend is ook hoeveel Nederlands je hoort als je hier op vakantie bent. Niet alleen door de medetoeristen, maar ook door de Spanjaarden zelf. Met name de Spanjaarden die in de bediening werken hebben door de jaren heen aardig wat Nederlands geleerd.

Tijdsverschil

De Costa del Sol ligt in dezelfde tijdzone als Nederland en België. Ook kennen ze een zomertijdregeling die gelijk loopt met die van ons. De zomertijd gaat de laatste zondag van maart in, terwijl op de laatste zondag van oktober er weer teruggeschakeld wordt naar de wintertijd. Er is geen tijdsverschil tussen Nederland/België en de Costa del Sol.

Veiligheid

Malaga is een relatief veilige stad. De sfeer is gemoedelijk en als toerist kun je je redelijk onopvallend door de stad bewegen. Toch zijn er ook in Malaga mensen die het op je geld en waardevolle spullen gemunt hebben. Zakkenrollers en gauwdieven zijn actief op straat en in het openbaar vervoer. Ze slaan vooral toe op plekken waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden, het openbaar vervoer en in de winkelstraten.

Weer en klimaat

Het uitstekende klimaat van de Costa de Sol is voor veel toeristen de reden om deze kustregio te kiezen voor hun vakantie. Of het hierbij nu gaat om een zomervakantie of om enkele dagen of langer in de winterperiode de zon op te zoeken, aan de Costa del Sol kan het allemaal. In de zomermaanden komen er massa’s toeristen naar de Costa del Sol toe om er te genieten van een zon, zee en strand. In de wintermaanden zijn er behoorlijk wat Nederlanders en Belgen in dit gebied te vinden die er komen om te overwinteren. Het uitstekende klimaat aan de Costa del Sol zorgt er voor dat deze kustregio het gehele jaar een geliefde vakantiebestemming is. Er wordt wel gezegd dat het klimaat aan de Costa del Sol het beste is van heel Europa, maar dat is natuurlijk een persoonlijke afweging.